Kinderen en tapijt zijn een ruige combinatie – met peuters in de klas wordt de vloer blootgesteld aan een heleboel loopverkeer, schuren, etensresten, gemorste sapvlekken, verf, modder en soms zelfs bloed. Een vloerkleed van 300×400 in de poppenhoek of een tapijt dat het hele klaslokaal bedekt: niets komt er ongeschonden van af in een peuterklas.

Duurzame vloerbedekking

In eerste instantie is duurzaamheid natuurlijk erg belangrijk, en ook moet de vloer weerstand bieden. In oude klaslokalen zie je vaak ontzettend degelijke keramische tegels op vloer. Maar nu we als school iets meer kindgericht zijn, selecteren we liever een wat zachter materiaal, zodat kinderen niet zo hard vallen. Ook zoeken we iets met hoge weerstand, want dit is veiliger en draagt bij aan een minder schelle akoestiek. Een vloerkleed van 300×400 in de poppenhoek is natuurlijk wel erg aangenaam, en dit zal ook minder snel modder en verfvlekken te lijden krijgen. De rest van de peuterklas moet natuurlijk ook in termen van hygiëne en onderhoudsgemak geschikt zijn om schoon te houden.

Soorten vloerbekleding in scholen

Vinylvloeren en vinyltegels

Je ziet in scholen steeds vaker in het afgelopen decennium pvc- of vinylvloeren opduiken. Voor professionele doeleinden zijn vinylvloeren vaak uitgerust met een speciale slijtlaag van pvc. Deze biedt weerstand tegen slijtage en pootafdrukken van tafeltjes en stoeltjes, zelfs op plekken zoals in de gangen van een school, waar dagelijks een stroom aan rennende en spelende kinderen doorheen gaat. Daarnaast dempt vinyl het geluid op een prettige manier, wat een fijne bijkomstigheid is op een peuterschool.

Je kan daarnaast ook kiezen voor speciale vinylstroken of tegels. Deze zijn makkelijk te leggen en het grote voordeel is dat je een beschadigde plek eenvoudig kunt vervangen. Er zijn veel mooie ontwerpen beschikbaar, die je ook met elkaar kunt combineren voor een nog fleuriger geheel.

Linoleum

Een geschikt alternatief voor vinyl, wat je ook vaak ziet in basisscholen, is een linoleum vloer. Sinds 2017 is linoleum in feite net zo degelijk materiaal als vinyl en heeft net zo een dempende functie van geluid als dat vinyl dat ook heeft.

Laminaat

Klinkt laminaat als een verrassende optie? Je zult misschien in een school niet meteen laminaat op de vloer verwachten, maar toch is een vloer van hout met een beschermende laag aan de bovenkant soms best een goede optie voor een school. Je moet alleen wel goed erop letten dat je een laminaat selecteert met een hoge weerstand.

Tapijt

Voor een school kan zelfs tapijt een optie zijn, vooral vanwege de geluiddempende kwaliteiten. Misschien niet voor in de klaslokalen bij de peuters, maar bijvoorbeeld in de lerarenkamer zou tapijt of een vloerkleed een prettige optie kunnen zijn. Zo is er voor de begeleiders ook een gezellige ruimte om even tot rust te komen.