Een peuter ontwikkelt zich spelenderwijs en de kinderopvang voor deze leeftijdsgroep is daarop afgestemd. Uiteraard worden de activiteiten die met deze kinderen worden ondernomen aangepast aan hun vaardigheden. De inrichting van de peuterspeelzaal kan daarbij een belangrijke rol vervullen. In het kader van brandveiligheid worden er echter een aantal wettelijke eisen gesteld aan de inrichting van een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf.

Speels met vrolijke kleuren

In een peuterspeelzaal wordt veel aandacht besteed aan de basiskleuren geel, blauw en rood. Peuters bevinden zich in een fase waarin ze kleuren leren herkennen en sommigen van hen hebben reeds een sterke voorkeur voor een bepaalde kleur ontwikkeld. De in de speelzaal aanwezige meubels zijn vaak in deze kleuren geverfd en dat ziet er ook nog eens erg vrolijk uit. Er moet wel op gelet worden dat het niet te bont wordt in de zaal. Het is bijvoorbeeld beter om niet teveel verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken en bovendien is herhaling van een bepaald patroon wenselijk. Het aanbrengen van patronen geeft namelijk rust en creëert daardoor een gevoel van veiligheid. Dit geldt voor zowel de kleuren als de vormen die gebruikt worden. Belangrijk is om in de combinatie van felle kleuren met de rustige uitstraling van wit of hout de juiste balans te vinden. Op het internet zijn een groot aantal waardevolle ideeën te vinden voor een evenwichtige en gezellige inrichting van een peuterspeelzaal.

Passende wanddecoratie

Ook de muren van het lokaal zijn van belang voor de algehele inrichting. Wanneer er niets aan de wand hangt ziet de zaal er al snel kaal en koud uit, terwijl een overvolle muur de concentratie van de kinderen kan verstoren. Houd het daarom bij slechts enkele grote wanddecoraties. Bovendien vinden peuters het geweldig om hun eigen tekening of kleurplaat aan de muur te zien hangen en daarom kan het erg leuk zijn om hiervoor een speciale hoek te reserveren. Aangezien kinderen een rijke fantasie hebben, kunnen de zelfgemaakte creaties al snel te druk zijn wanneer ze in grote getale naast en onder elkaar hangen. Het is daarom beter om deze kunstwerkjes in de hal aan de muur te hangen in plaats van in het lokaal waar de kinderen langdurig verblijven. Om peuters kennis te laten maken met verschillende figuren, is het ophangen van enkele fraaie kinderposters een goed idee. De figuren zijn over het algemeen simpel en herkenbaar en stellen duidelijk iets of iemand voor. Sprookjesfiguren of dieren zijn erg geliefd bij kinderen in de peuterfase. Bij BGA.nl zijn diverse leuke kinderposters te vinden waarop eenvoudige voorstellingen van olifanten, flamingo’s, prinsesjes, uilen en konijnen staan afgebeeld.

Het gebruik van kasten

Om al het peuterspeelgoed op te kunnen bergen zijn er vanzelfsprekend kasten nodig. Kasten kunnen tevens gebruikt worden om een aantal afzonderlijke speelhoeken te creëren in een grote ruimte. Dit geeft peuters de mogelijkheid om zich even terug te trekken en zich volledig te verdiepen in hun eigen spel, al dan niet met een speelkameraadje. Voor de ontwikkeling van kinderen is het ook erg goed wanneer ze zelf meehelpen opruimen. Grote opbergboxen die een kast ingeschoven kunnen worden komen dan goed van pas, omdat de fijne motoriek nog niet zo goed ontwikkeld is bij peuters.