Zodra jouw kleine prins of prinses twee wordt, zijn ze welkom op de peuterspeelzaal. Deze voorloper op de basisschool is niet verplicht, maar het is wel een uitstekende manier om alvast aan groep 1 te wennen. In het begin vinden sommige kinderen het misschien nog een beetje eng, maar uiteindelijk vinden ze het allemaal leuk om met leeftijdgenootjes te spelen en ze steken er nog wat van op ook. Onder professionele begeleiding worden ze op een leuke en leerzame manier klaargestoomd voor ‘de grote kinderen school’.

Een vast ritme en stabiliteit

Eigenlijk is de peuterspeelzaal een soort van ‘pre-school’. Hier kunnen kinderen tussen 2 en 4 jaar leren spelen en deel nemen aan activiteiten die volledig op hun leeftijd zijn afgestemd. De ‘pre-school’ is over het algemeen geen hele dag, maar één of twee dagdelen per week. Meestal bevat de groep zo’n 15 kinderen en twee gediplomeerde leidsters. De peuterspeelzalen werken volgens een pedagogisch beleidsplan, wat inhoudt dat er een vast ritme is. Voor de kleintjes is deze stabiliteit belangrijk, het geeft ze een veilig gevoel. Ook zitten ze altijd in dezelfde groep en zien ze dus ook iedere keer dezelfde vertrouwde gezichten.

Vaardigheden aanleren

Ze leren op de peuterspeelzaal ook al kennismaken met de gewoonten van de basisschool. Soms gaat het om hele simpele dingen, zoals zelf de jassen ophangen of het speelhoekje met elkaar opruimen. Het is misschien even wennen, maar uiteindelijk is het een schattig gezicht als je ziet hoe trots de kleine is dat alle schoenen van de kinderen netjes op een rij staan. Maar er zijn ook andere vaardigheden die ze zich op de peuterspeelzaal aan kunnen leren, bijvoorbeeld op het gebied van taal, sociale contacten en emotionele ontplooiing. Soms is op je beurt wachten, elkaar troosten of opkomen voor jezelf, voor een kleintje heel erg moeilijk, op de peuterspeelzaal leren ze hiermee om te gaan.

Speciale aandacht

De leidsters van de peuterspeelzaal monitoren de kinderen en als er dingen zijn die speciale aandacht nodig hebben, zullen ze dit meteen aan de ouders melden. Hier kan dan wat extra aandacht aan gegeven worden of indien nodig kan er bijtijds hulp ingeschakeld worden. Het maakt de overstap naar de basisschool alleen maar makkelijker. Ook als je kind moeite heeft met de Nederlandse taal, is de peuterspeelzaal een uitkomst. Spelenderwijs pikken ze steeds meer van de taal op en op deze manier voorkom je dat je kind met een taalachterstand begint op de basisschool.

Spelen met leeftijdgenootjes

Maar daarnaast is het voor de kinderen vooral leuk op de peuterspeelzaal. Ze ontdekken weer ander speelgoed, komen in aanraking met leeftijdgenootjes en doen weer andere activiteiten dan thuis. Ook voor de ouders is het soms even prettig om gedurende de tijd dat de kleine op de peuterspeelzaal zit even de handen vrij te hebben. Zo krijg je even tijd voor sommige klusjes die alsmaar blijven liggen of heb je even een momentje voor jezelf.