Op diverse peuterspeelzalen in Nederland wordt gebruik gemaakt van de methode Uk & Puk. Deze methode is ontwikkeld door uitgeverij Zwijsen en heeft als doel om de allerkleinsten te stimuleren tot activiteiten die erop gericht zijn om de wereld om hen heen op een speelse manier te verkennen en te beleven. Het leerprogramma is vooral geschikt voor kinderen tot 4 jaar en bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling, de spraak- en taalontwikkeling en de motorische- en zintuiglijke ontwikkeling.

De pop Puk

De benaming Uk & Puk verwijst zowel naar de dreumes of peuter (Uk) als naar de handpop Puk, die reeds op vele peuterspeelzalen te vinden is. Puk is inmiddels de vriend geworden van talloze jonge kinderen. Om de methode Uk & Puk op een pedagogisch verantwoorde manier te kunnen hanteren is het raadzaam om hiervoor een speciaal trainingstraject te doorlopen. De kosten voor deze training kunnen eventueel met een lening bij Qeld.com gedekt worden. Na afloop van de training wordt een waardevol certificaat uitgereikt.

Thematiek

De avonturen van de pop Puk sluiten naadloos aan op de belevingswereld van de allerkleinsten. Op deze manier wordt er al gauw op speelse wijze een veilige band gesmeed met de pop. De belevenissen van Puk zijn terug te voeren op een tiental thema’s, waaronder ‘Reuzen en kabouters’, ‘Eet smakelijk’, ‘Ik en mijn familie’ en ‘Wat heb jij aan vandaag?’. Elk thema bevat een aantal activiteiten die worden onderverdeeld in individuele activiteiten, activiteiten voor kleine groepjes kinderen en activiteiten voor een grote groep. Materialen die gebruikt worden zijn onder meer kijkplaten, liedjesboeken en knieboeken, want bij elk thema hoort een verhaal. Voorlezen is een zeer belangrijk onderdeel van de methode Uk & Puk.